Weekendpaket Budapest
* MrJet
* Travelstart

Vaydahunyad slott i Budapest

Vaydahunyad slott är ett slott som ligger i stadsparken i Budapest.

Slottet byggdes mellan 1896 och 1908 som en del av världsutställningen 1896.

Slottet designades av Ignac Alpar, hans uppgift var att kopiera flera kända landmärken från byggnader i olika delar av Ungern. Slottet består av 21 byggnationer och har delar som härstammar från olika tidsperioder och olika arkitekturiska stilar, bland annat romersk, renässans, barock och gotisk.

Från början tillverkades slottet av kartong och trä, men i och med att det blev väldigt populärt så började det byggas om under 1904 till att bestå av sten, vilket gjorde Vaydahunyad slott till en permanent byggnad.

Idag innehåller slottet även ett jordbruksmuseum där besökare kan lära sig mer om djurhållning, fiske, ungersk vinindustri och mycket mer.

Statyn av personen som gick blev känd under namnet "Anonymus" finns idag i slottsgården. Detta var den förste författaren som skrev historieböcker om Ungerns historia baserade på legender. Anonymus levde under 1300-talet och hans verkliga identitet är okänd, men han påstås ha varit notarie till kung Bela. Det sägs att om man nuddar vid Anonymus penna så kommer detta att bringa en tur.

Hotell nära Vaydahunyad >>