Weekendpaket Budapest
* MrJet
* Travelstart

Margaretaön i Budapest

Klosterruin på Margaretaön i Budapest
Margaretaön (Margitsziget) är en 2.5 kilometer lång ö i Donau, centralt i staden mellan Buda och Pest sidorna.

Ön består till stor del av naturskönt parkområde och är ett väldigt populärt fritidsområde för både befolkningen och turisterna. Den ligger mellan de två broarna Margaretabron och Arpadbron.

Ön är uppkallad efter kung Béla IV:s dotter som bodde på ön från nio års ålder till sin död. Enligt traditionen var det Kung Béla som lovade att hans dotter Margareta skulle offras till gud som nunna om Ungern kunde besegra den Mongoliska invasionen, vilket de gjorde och därmed bodde hon hela sitt liv på ön i ett kloster som det idag endast återstår ruiner av.

Ön har tidvis varit privat och efter att staden köpte ön behövde man betala inträde för att beträda den. Sedan 1945 är det fritt inträde och ön innehåller Budapests vackraste parkområde och är väldigt fridfull mitt i storstaden.

Biltrafik är inte tillåten på ön, men det finns möjlighet att hyra cyklar eller häst och vagn. Promenadstråk sträcker sig hela vägen runt ön och motionärer tar sig gärna en joggingtur på dessa leder. Ön är full av uteserveringar och restauranger.


På ön finns det stora Palatinusbadet för den badsugne. Vidare finns det bland annat en amfiteater och ett högt vattentorn.

Hotell nära Margaretaön >>